Υπέρυθρη Ακτινοβολία

Υπέρυθρη Ακτινοβολία
 
Τι είναι η Υπέρυθρη Ακτινοβολία ;

Η θεραπεία με Υπέρυθρο φως (ακτινοβολία) είναι μια από τις πολλές καινοτόμες θεραπείες που χρησιμοποιούνται για την διαχείριση ασθενών με οξύ ή χρόνιο πόνο.
Η συγκεκριμένη θεραπεία χρησιμοποιεί ορισμένα μήκη κύματος φωτός που εκπέμπονται σε διάφορα σημεία του σώματος που είναι υπό τραυματισμό.
Σε αντίθεση με την υπεριώδη ακτινοβολία, που έχει βλαβερές συνέπειες για τους ιστούς και τα κύτταρα του σώματος μας, η υπέρυθρη ακτινοβολία βοηθάει στην αναγέννηση και την αποκατάσταση των κυττάρων.

 

Ποιος είναι ο μηχανισμός λειτουργίας της Υπέρυθρης Ακτινοβολίας ;

Το υπέρυθρο φως διαπερνά τα εσωτερικά στρώματα του δέρματος σε βάθος περίπου 2 έως 7 εκατοστών. Ως εκ τούτου, φτάνει στους μυς, τα νεύρα και ακόμη και τα οστά. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι μια συχνότητα υπέρυθρου φωτός, με μήκη κύματος από 700 έως 1.000 νανόμετρα, χρησιμοποιείται καλύτερα για την επούλωση φλεγμονωδών καταστάσεων.
Το υπέρυθρο φως απορροφάται από τους φωτοϋποδοχείς στα κύτταρα. Μόλις απορροφηθεί, η φωτεινή ενέργεια ξεκινά μια σειρά μεταβολικών συμβάντων, προκαλώντας διάφορες φυσικές διεργασίες του σώματος σε κυτταρικό επίπεδο.
Το κλειδί για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με υπέρυθρο φως μπορεί να είναι το νιτρικό οξείδιο, ένα αέριο που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των αρτηριών του σώματος. Το μονοξείδιο του αζώτου είναι ένα ισχυρό μόριο σηματοδότησης κυττάρων που βοηθά στη χαλάρωση των αρτηριών, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες για τη μείωση του οξειδωτικού στρες, αποτρέπει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων στα αγγεία και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Ως εκ τούτου, αυτό το μόριο ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος για να παραδώσει ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο σε κατεστραμμένους και τραυματισμένους ιστούς στο σώμα.
Η τεχνολογία υπέρυθρης θεραπείας επιτρέπει στους ανθρώπους να αξιοποιήσουν τα οφέλη του ήλιου χωρίς να εκτεθούν σε βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες.

 

Ιστορική Αναφορά

Η χρήση ηλεκτρισμού για θεραπευτικούς σκοπούς ξεκίνησε στις 2.750 π.Χ. όταν οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν ηλεκτρικά χέλια για να δώσουν ηλεκτροσόκ. Η ηλεκτρική ενέργεια και ο μαγνητισμός χρησιμοποιήθηκαν σε άτομα με ελάχιστη επιτυχία. Ωστόσο, το 1975, αναπτύχθηκε η διαδερμική ηλεκτρική διέγερση (TENS) για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου. Μέχρι πρόσφατα αναπτύχθηκε η υπέρυθρη θεραπεία για τη βελτίωση της επούλωσης των πληγών, τη μείωση του πόνου που προκαλείται από την αρθρίτιδα, την αύξηση των επιπέδων ενδορφίνης και τη βιοενεργοποίηση των νευροδιαμορφωτών.

Θεραπευτικά Αποτελέσματα και Εφαρμογές της Υπέρυθρης Ακτινοβολίας

Η τεχνολογία υπέρυθρης θεραπείας επιτρέπει στους ανθρώπους να αξιοποιήσουν τα οφέλη του ήλιου χωρίς να εκτεθούν σε βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες. 

Η υπέρυθρη ακτινοβολία εφαρμόζεται στη θεραπεία διαφόρων καταστάσεων υγείας, όπως:

 • οσφυαλγία,
 • αρθρίτιδα,
 • θυλακίτιδα,
 • αμβλύ τραύμα,
 • μυϊκός σπασμός,
 • σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα,
 • αυχεναλγία-αυχενικό σύνδρομο,
 • πόνος στην πλάτη,
 • διαβητική νευροπάθεια,
 • ρευματοειδής αρθρίτιδα,
 • γενικευμένη οστεοαρθρίτιδα,
 • σπονδυλαρθρίτιδα,
 • οστεοαρθρίτιδα γόνατος-ισχίου,
 • τενοντίτιδα,
 • πληγές,
 • ισχιαλγία και
 • χειρουργικές τομές.

 

Υπάρχουν παρενέργειες κατά την εφαρμογή της θεραπείας με υπέρυθρο φως ;

Η υπέρυθρη θεραπεία είναι ασφαλής και αποτελεσματική, χωρίς δυσμενείς παρενέργειες.
Στην πραγματικότητα, το υπέρυθρο φως είναι ασφαλές και χρησιμοποιείται ακόμη και για βρέφη στην εντατική φροντίδα των νεογνών.

Παρόλα αυτά, δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται πάνω σε ανοιχτά (αιμορραγικά) τραύματα και να αποφεύγεται η απευθείας επαφή στα μάτια.

 

Συμπεράσματα και προοπτικές στην υπέρυθρη θεραπεία


Η υπέρυθρη θεραπεία είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση του πόνου και τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος καταστάσεων της υγείας.
Φαίνεται να είναι ένας ασφαλής, αποτελεσματικός και χωρίς φάρμακα τρόπος για μακροχρόνια ανακούφιση από τον πόνο.
Βοηθά επίσης να θεραπεύσει τα τραυματισμένα μέρη του σώματος. Με τη θεραπεία των τραυματισμών έρχονται πολλαπλά οφέλη όπως η ανακούφιση του πόνου, η μείωση της φλεγμονής και η αποκατάσταση της λειτουργίας του προσβεβλημένου μέρους του σώματος.
Άλλες καταστάσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν με υπέρυθρη θεραπεία είναι ο πόνος στις αρθρώσεις, η φλεγμονή των αρθρώσεων, ο μυϊκός πόνος, οι τραυματισμοί στη σπονδυλική στήλη, ο πόνος των νεύρων και οι αθλητικοί τραυματισμοί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση