Κρανιοιερό Σύστημα

Το Κρανιοϊερό Σύστημα

Τι είναι το Κρανιοϊερό Σύστημα ;

Craniosacral System

Το Κρανιοϊερό Σύστημα είναι ένα πρόσφατα αποδεδειγμένο φυσιολογικό, κλειστό (ημιδιαπερατό) υδραυλικό σύστημα, που περιέχεται μέσα σε μια σκληρή, μη διαπερατή μεμβράνη (σκληρά μήνιγγα) και περικλείει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

 

Ποια είναι η κύρια λειτουργία του Κρανιοϊερού Συστήματος ;

cebrospinal fluid

Η κύρια λειτουργία του συστήματος αυτού είναι η παραγωγή, κυκλοφορία και επαναρρόφηση του Εγκεφαλονωτιαίου Υγρού (Ε.Υ).
Το Ε.Υ. παράγεται μέσα από το Κρανιοϊερό Σύστημα και διατηρεί το φυσιολογικό περιβάλλον στο οποίο ο Εγκέφαλος και το Νευρικό Σύστημα αναπτύσσονται, ζουν και λειτουργούν.
Φυσιολογικά, η παραγωγή και η επαναρρόφηση του Ε.Υ. μέσα στη σκληρά μήνιγγα δημιουργεί μια συνεχή αύξηση και πτώση της πίεσης του υγρού μέσα στο Κρανιοϊερό Σύστημα.

Το ημιδιαπερατό – ημίκλειστο υδραυλικό σύστημα διαστέλλεται και συσπάται σε κάποιο βαθμό με αυτή τη διακύμανση της ρυθμικής πίεσης. Αυτή η ογκομετρική προσαρμογή εμποδίζει την αύξηση της πίεσης μέσα στο Κρανιοϊερό Σύστημα.
Αν για κάποιο λόγο το σώμα μας δεν δύναται να προσαρμόσει αυτές τις αλλαγές στην πίεση, τότε η επακόλουθη συσσώρευση πίεσης μπορεί να συμβάλει ιδιαίτερα στη δυσλειτουργία και την κακή υγεία, ειδικά στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, το οποίο περικλείεται στα όρια του Κρανιοϊερού Συστήματος.

 

Πως μπορούμε να  εξισορροπίσουμε τις αλλαγές στην πίεση μέσα στο Κρανιοϊερό Σύστημα ;

cranio1 edited

Οι αλλαγές στην πίεση μέσα στο Κρανιοϊερό Σύστημα μπορούν να εξισορροπιστούν με την Κρανιοϊερή Θεραπεία, η οποία είναι μια ήπια, δια χειρισμών μέθοδος, της τάξης των 5 γραμμαρίων πίεσης.
Η Κρανιοϊερή Θεραπεία εστιάζει στην απελευθέρωση των περιορισμών της φυσιολογικής κίνησης όλων των οστών-οσταρίων του κρανίου, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου και του στόματος, καθώς και της σπονδυλικής στήλης, του ιερού οστού, του κόκκυγα και της πυέλου (λεκάνης).

Ο Θεραπευτής επικεντρώνεται στην μείωση των μη φυσιολογικών εντάσεων-πιέσεων στις μηνιγγικές μεμβράνες, με περισσότερη έμφαση στην εξωτερική (εγγύς) μεμβράνη (σκληρά μήνιγγα) και τις περιτονιακές τις συνδέσεις.
Επίσης, δίνεται έμφαση στην μείωση και απελευθέρωση κάθε εμποδίου της ελεύθερης κίνησης του εγκεφαλονωτιαίου υγρού μέσα από τις μεμβρανώδεις δομές που κινείται, καθώς και να εξισορροπήσει σχετικά και αντιληπτά ενεργειακά πεδία.

Η θεραπευτική αυτή προσέγγιση επινοήθηκε μέσω χρόνιων ερευνών από τον Οστεοπαθητικό Ιατρό και ερευνητή Dr. John Upledger.

 

Ποια είναι η εφαρμογή της Κρανιοϊερής Θεραπείας ;

Η Κρανιοϊερή Θεραπεία είναι μια μη επεμβατική θεραπευτική προσέγγιση, που απαιτεί αδιάκοπη θεραπευτική συνεδρία για τουλάχιστον 30 λεπτά. Συχνά η συνεδρία μπορεί να επιμηκυνθεί έως ή πέρα της μιας ώρας.
Πολλοί θεραπευτές επισημαίνουν ότι η επιτυχής θεραπεία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην θεραπευτική αντίληψη του θεραπευτή να ενισχύσει την διαδικασία της αυτοϊασης (ανοσοποιητικό σύστημα) του θεραπευόμενου ή ασθενή του μέσω του Κρανιοϊερού Συστήματος.

 

Ποιες οι θεραπευτικές επιδράσεις της Κρανιοϊερής Θεραπείας ;

cranio problems

Οι πιο σημαντικές επιδράσεις της Κρανιοϊερής Θεραπείας σχετίζονται με την λειτουργικότητα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, του Ανοσοποιητικού Συστήματος, του Ενδοκρινούς Συστήματος και των σπλάχνων (εσωτερικών οργάνων) δια μέσω του Αυτόνομου ή Παρασυμπαθητικού Νευρικού Συστήματος.
Η θεραπευτική αυτή προσέγγιση έχει εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία σε πολλές περιπτώσεις δυσλειτουργιών του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, όπως εγκεφαλικές κακώσεις που αφορούν συμπτώματα όπως η Σπαστική Παράλυση, Αποπληκτικές Διαταραχές (διαταραχές κρίσεων, κρίσεις πανικού, επιληψία κ.α.).
Άλλες μορφές θεραπευτικών ενδείξεων αποτελούν η Εγκεφαλική Παράλυση, οι Μαθησιακές Δυσκολίες, διάφορες διαταραχές, Καταθληπτικές αντιδράσεις, η Εμμηνορροϊκή δυσλειτουργία, ο Στραβισμός, τα προβλήματα των Κροταφογναθικών αρθρώσεων, ο Πονοκέφαλος και οι Ημικρανίες, Χρόνια προβλήματα πόνου και το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης.

 

No Comments

Comments are closed.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση