ιερολαγώνιος πόνος

Ιερολαγονίτιδα

 Αντιμετωπίστε τον Ιερολαγόνιο Πόνο Συντηρητικά

Η Ανατομία της Ιερολαγόνιας Άρθρωσης

ιερολαγώνιος άρθρωσηανατομία της ιερολάγώνιας άρθρωσης

Η Ιερολαγόνιος Άρθρωση συνδέει το Ιερό Οστό (το τριγωνικό οστό στο τέλος της σπονδυλικής στήλης) με την πύελο (το λαγόνιο οστό, που είναι μέρος της άρθρωσης του Ισχίου) σε κάθε πλευρά του κατώτερου τμήματος της σπονδυλικής στήλης. Μεταδίδει όλα τα φορτία, που δέχεται το ανώτερο τμήμα του σώματός μας, στη λεκάνη και τα πόδια.

weight bearing lines of pelvis

Η δυσλειτουργία της Ιερολαγονίου Αρθρώσεως λαμβάνει μέρος σύμφωνα με τον περιορισμό των φυσικών πατέντων της κίνησης της ή λόγω της κακής ευθυγράμμισής της εν λόγω αρθρώσεως. Ο Πόνος της Ιερολαγόνιας Άρθρωσης  συνήθως έχει ως αποτέλεσμα τη κακουχία και τον πόνο  στη μια πλευρά της μέσης ή στον αντίστοιχο γλουτό.

Ο Ιερολαγόνιος Πόνος αναφέρεται και ως Ιερολαγονίτιδα, ένας όρος που περιγράφει την ύπαρξη φλεγμονής στην αντίστοιχη άρθρωση.

Ποια είναι η Συμπτωματολογία της Ιερολαγoνίτιδας ;

ισχιαλγία λόγω ιερολαγώνιου πόνου

Τα προβλήματα της Ιερολαγονίου Αρθρώσεως είναι κοινές αιτίες της Οσφυαλγίας. Πρόσθετα συμπτώματα μπορούν να χαρακτηριστούν από τα ακόλουθα:

v  Πόνος στον μηρό και/ή στον γλουτό και πιθανώς προβαλλόμενος πόνος προς το πόδι, στη πορεία που διαγράφει το Ισχιακό Νεύρο. Παρόλα αυτά, σπάνια πυροδοτείται πόνος στο πέλμα.

v  Ο Πόνος συνήθως παρουσιάζεται στη μια πλευρά του σώματος, αλλά μπορεί να συνυπάρξει και στις δυο πλευρές του κορμού.

v  Παρουσιάζεται πιο συχνά στις νέες και μεσήλικες γυναίκες.

Η Ακριβής Διάγνωση της Δυσλειτουργίας των Ιερολαγόνιων Αρθρώσεων

Η ακριβής διάγνωση της Δυσλειτουργίας των Ιερολαγόνιων Αρθρώσεων μπορεί να γίνει ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω του ότι τα συμπτώματα είναι παρόμοια με άλλες καταστάσεις, συμπεριλαμβάνοντας την Οσφυαλγία μηχανικής αιτίας (σύνδρομο των facets) καθώς και άλλες αιτίες Οσφυαλγίας (η Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, η Ριζίτιδα-πόνος κατά μήκος του ισχιακού νεύρου που ακτινοβολεί στο πόδι). Η διάγνωση γίνεται συνήθως μέσω φυσικής εξέτασης (εξαλείφοντας άλλες αιτίες).

Φυσική Εξέταση για να διαπιστωθούν τα αίτια του Πόνου

Στη φυσική εξέταση, ο θεράπων Ιατρός ή ο Φυσικοθεραπευτής σας, θα προσπαθήσει να καθορίσει εάν η Ιερολαγόνιος άρθρωση είναι η αιτία του πόνου μέσω της κίνησής της. Εάν η ίδια η κίνηση αναπαράγει τον πόνο και καμιά άλλη αιτία δεν μπορεί να δικαιολογήσει το πόνο και τα συμπτώματά (όπως η Δισκοκήλη που εμφανίζεται σε μια Μαγνητική Τομογραφία) του ασθενή, τότε η Δυσλειτουργία της Ιερολαγονίου αρθρώσεως μπορεί να αποτελέσει την αιτία του πόνου. Υπάρχουν διάφορα διαγνωστικά (κλινικά) tests, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη προσπάθεια να αναπαραχθούν τα συμπτώματα, που σχετίζονται με τη δυσλειτουργία της Ιερολαγονίου αρθρώσεως. Κατά κανόνα, αρκετά θετικά (+) tests, που αναπαράγουν τον πόνο της αρθρώσεως, αποδεικνύουν την πιθανότητα της διάγνωσης του Ιερολαγόνιου πόνου.

Για παράδειγμα μια φυσική εξέταση μπορεί να αποτελείται από τα ακόλουθα:

 • Sacroiliac Joints Asymmetry (Ασυμμετρία των Ιερολαγόνιων Αρθρώσεων).ασυμμετρία των ιερολαγώνιων αρθρώσεων
 • Forward Flexion Test (Εμπρόσθιας Κάμψης test σε καθιστή θέση). Forward Flexion Test
 • Forward Flexion Test (Εμπρόσθιας Κάμψης Test σε όρθια θέση).forward flexion test standing position
 • Gaenslen’s Test.gaenslens test
 • Patrick’s Test.Patricks test
 • Yeoman’s Test.Γέομαν τέστ

Θεραπευτικοί Μέθοδοι Αντιμετώπισης της Ιερολαγόνιας Δυσλειτουργίας και της Ιερολαγονίτιδας

Η Θεραπεία είναι συνήθως μη Χειρουργική και γενικά εστιάζεται στην αντιμετώπιση της Φλεγμονής (Ιερολαγονίτιδας) και του Πόνου, αποκαθιστώντας τη φυσιολογική κίνηση στις αρθρώσεις. Η μη Χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να συμπεριλαμβάνει  μια ενότητα ή και το συνδυασμό των παρακάτω:

 1. ΠάγοςΘερμότητα και Ξεκούραση.ζεστά-ψυχρά επιθέματα Οι αρχικές θεραπευτικές συστάσεις (πρώτες βοήθειες) συνιστούν τη χρήση πάγου ή ψυχρών επιθεμάτων, που εφαρμόζονται για το χρονικό διάστημα των 15-20 λεπτών το μέγιστο, όπως απαιτείται για τη μείωση τη φλεγμονής της περιοχής και σε συνδυασμό με τη ξεκούραση να επιτευχθεί η μείωση του ερεθισμού. Ανάλογα με τη διάρκεια του οξύυψηλής έντασης πόνου, ο πάγος μπορεί να συνεχιστεί κατά το διάστημα μεταξύ των 2 ημερών έως 2 εβδομάδων. Μόλις η Φλεγμονή είναι μικρότερη, η σταδιακή επιστροφή στις φυσιολογικές δραστηριότητες μπορεί να είναι ενδεδειγμένη. Η εφαρμογή θερμότητας (όπως είναι ένα θερμό επίθεμα ή το ζεστό μπάνιο) μπορεί να βοηθήσει τη διαδικασία της επούλωσης, αλλά όχι κατά τη διάρκεια του οξύ, υψηλής έντασης πόνου.
 2. Φυσιοθεραπευτική Αποκατάσταση και Εξειδικευμένες-Εξατομικευμένες Ασκήσεις.Sacroiliac exercises
 3. Αναλγητική Φαρμακευτική Αγωγή (όπως  η Ακεταμινοφαίνη ή τα Μυοχαλαρωτικά) και Αντιφλεγμονώδης Φαρμακευτική Αγωγή (όπως η Ιβουπροφένη ή η Ναπροξένη).
 4. Χρήση πυελικής ζώνης για τη παροχή σταθεροποίησης της περιοχής της λεκάνης.sacroiliac joint belt
 5. Θεραπεία Δια Χειρισμών (Manual Therapy) και Κινητοποίηση (Mobilization) της Ιερολαγόνιας Άρθρωσης. Η χρήση αυτών των θεραπευτικών μεθόδων μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική όταν η Ιερολαγόνιος άρθρωση έχει “μπλοκάρει” ή “φρακάρει”. Επίσης, μπορεί να προκληθεί ευερεθιστότητα εάν η Ιερολαγόνιος άρθρωση είναι υπερκινητική. Η αποτελεσματικότητα αυτή μπορεί να επιτευχθεί από μια σειρά χειρισμών (Manual therapy) όπως είναι:
 • Η κινητοποίηση σε πλάγια θέση του σώματος (sideposture manipulation).side posture manipulation 2
 • Οι τεχνικές των ώσεων (dropthrust techniques).drop technique
 • Η τεχνική της βαρυτικής έλξης χρησιμοποιώντας blocks (ειδικά μαξιλάρια) προσαρμογής (gravity traction using adjusting blocks).gravity_traction
 • Οι τεχνικές ρύθμισης μέσω αναπνευστικής υποστήριξης-έλξης του ενός άκρου (ποδιού) επί τον επιμήκη άξονα (Respiratory-assisted adjusting, long-axis leg traction techniques).sacroiliac dysfunction management
 • Η τεχνική της κάμψης σε θέση έλξης-διάτασης της σπονδυλικής στήλης (flexion distraction technique).flexion distraction
 • Εγχύσεις φαρμάκου στην Ιερολαγόνιο Άρθρωση. Οι εγχύσεις αναλγητικών φαρμάκων για την ανακούφιση του πόνου και/ή αντιφλεγμονώδων φαρμάκων άμεσα μέσα στις αρθρώσεις. Είναι πιο επιτυχείς όταν γίνονται με τη χρήση ακτινοσκόπησης. Η διάρκεια και το ποσοστό της ανακούφισης ποικίλει.fluroscopical injectionέγχυση στην ιερολαγώνιο άρθρωση

Πόσο συχνά μπορώ να ακολουθήσω ένα θεραπευτικό πρόγραμμα αποκατάστασης της Ιερολαγονίτιδας ;

Όσον αφορά την Φυσικοθεραπευτική Αποκατάσταση, αρμόδιοι να σας απαντήσουν είναι ο θεράπων Ιατρός σας και ο Φυσικοθεραπευτής σας, οι οποίοι θα εκτιμήσουν τη κατάσταση της νόσου και θα προτείνουν το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα, που θα μπορέσετε να ακολουθήσετε, για να βοηθηθείτε σημαντικά και να πραγματοποιείτε τις καθημερινές σας δραστηριότητες χωρίς πόνο και χωρίς περιορισμό.

Το βασικό θεραπευτικό πρωτόκολλο αποτελείται από 10 συνεδρίες Φυσικοθεραπείας. Το πρωτόκολλο αυτό αποτελείται από:

 • Manual Therapy and Mobilization Techniques (Θεραπεία Δια Χειρισμών, που έχει ως στόχο την αποκατάσταση της λειτουργικότητας των Ιερολαγόνιων Αρθρώσεων και της ελαστικότητας της σπονδυλικής στήλης της Οσφυϊκής περιοχής).
 • Myofascial Trigger Points Therapy – Dry Needling Technique (Θεραπεία των Μυοπεριτονιακών Σημείων Πυροδότησης Πόνου και η Τεχνική της Ξηράς Βελόνης, που έχουν ως σκοπό την μυοχάλαση των ιστών, που βρίσκονται σε σπασμό και περιορίζουν το εύρος κίνησης των Ιερολαγόνιων Αρθρώσεων).
 • Myofascial Realease Technique (Η τεχνική της Μυοπεριτονιακής απελευθέρωσης, μια μορφή θεραπείας των μαλακών μορίων που χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει τη σωματική δυσλειτουργία και έχει άμεση επίδραση στη καλυτέρευση του πόνου και του περιορισμού της κίνησης).
 • Core Stability ExercisesKinetic Control Exercises (Εξειδικευμένες ασκήσεις Σταθεροποίησης και Κινητικού Ελέγχου της Λεκάνης και των σύστοιχων αρθρώσεων της περιοχής).
 • Craniosacral Therapy by Dr.Upledger (Κρανιοϊερή Θεραπεία του Δρ. Upledger, που έχει ως στόχο τη βελτίωση-αποκατάσταση του Νευρικού συστήματος και των διαταραχών αυτού, καθώς το stress και ο ψυχοσωματικός πόνος επιβαρύνουν άμεσα τον οργανισμό και την καθημερινότητά μας).
 • Χρήση φυσιοθεραπευτικών  μηχανημάτων, όπως είναι η Ιοντοφόρεση (Διαδερμική χορήγηση αντιφλεγμονωδών-αναλγητικών φαρμάκων στις Ιερολαγόνιες Αρθρώσεις).
 • Kinesiotaping Method (Η Μέθοδος Εφαρμογής Εξειδικευμένης Ελαστικής Ταινίας που Επιτρέπει τη Κίνηση, που έχει ως στόχο να υποβοηθήσει τη φλεγμονή, να σταθεροποιήσει τις αρθρώσεις και χωρίς να εμποδίζει το εύρος κίνησης αυτών, το οποίο κάνει το αθλητικό tape).kinesiotape

Σε συνάρτηση με τα ανωτέρω, συμπεραίνουμε ότι ο Ιερολαγόνιος πόνος οφείλεται κυρίως στην Δυσλειτουργία των Ιερολαγονίων Αρθρώσεων και της κατώτερης Σπονδυλικής στήλης. Συνεπώς, θα πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στην αντιμετώπισή της, αφού πολλές φορές λόγω του ότι το μοτίβο του πόνου είναι παρόμοιο με της Ισχιαλγίας, επικρατεί μια σύγχυση στον προσδιορισμό της αιτίας του πόνου, οδηγώντας στη μη σωστή επιλογή των ενδεδειγμένων θεραπευτικών τεχνικών.

Επιπροσθέτως, θα πρέπει να δίδονται και οι κατάλληλες οδηγίες-συμβουλές από τον Θεράποντα Ιατρό ή τον Φυσικοθεραπευτή σας για τη σωστή χρήση του σώματος σας στις καθημερινές σας ασχολίες.

Επίσης, η ένταξη της άσκησης στη ζωής μας επιβάλλεται, καθώς η καθημερινότητά μας, όπως έχει εξελιχθεί, είναι αρκετά στατική με αποτέλεσμα να έχουμε επαναλαμβανόμενη κακή θέση και στήριξη του σώματος μας. Με βάση τα ανωτέρω, η ισορροπημένη και σωστή διατροφή σε συνδυασμό με τη διατήρηση ή μείωση του σωματικού βάρους (κατά περιπτώσεις) θα μπορέσει να μας προσφέρει περισσότερη ευεξία και ευκινησία στο σώμα μας.

Author Info

Κανέλλος Κωνσταντίνος

No Comments

Comments are closed.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση