Greek Greek

Νευρο-Ρεφλεξολογία Δια Χειρισμών 

 

Ποιός είναι ο ορισμός της Νευρο-Ρεφλεξολογίας ;

 

Η ΝευροΡεφλεξολογία προέρχεται από τις σύνθετες λέξεις Νεύρο (Νευρική Ομάδα, Νευρική δομή), Ρεφλέξ (Reflex-Αντανακλαστικά) και Λόγος.
Συνεπώς, η Νευρο-Ρεφλεξολογία ορίζεται ως “O λόγος περί των αντανακλαστικών των Νεύρων (Νευρικών δομών-ομάδων)”.

 

Ποιος είναι ο εμπνευστής της Νευρο-Ρεφλεξολογίας ;

 

Ο εμπνευστής της Νευρο-Ρεφλεξολογίας είναι ο Dr. Walter Froneberg, Χειροπράκτης, Οστεοπαθητικός, ο οποίος σπούδασε τη Κλασσική Ρεφλεξολογία στη σχολή της Hanne Marquardt.

 

Παρατήρησε λοιπόν πως οι παρασπονδυλικοί μύες ανταποκρίνονταν πιο γρήγορα απ’ ότι με τη Κλασσική Ρεφλεξολογία.
Δεδομένο του ότι αυτά τα σημεία ανταποκρίνονταν τόσο γρήγορα, πείστηκε πως θα έπρεπε να είχαν σχέση με τα αντίστοιχα νεύρα.
Έτσι, ονόμασε τα συγκεκριμένα σημεία Νευρο-Ρεφλεξολογικά σημεία.

Ανακάλυψε μέσω εξειδικευμένων ερευνών σε διάστημα 20 χρόνων, με χρήση MRI (Μαγνητικής Τομογραφίας) και άλλων διαγνωστικών μέσων, Νευρο-Ρεφλεξολογικά σημεία για όλο το Περιφερικό, Αυτόνομο και Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

 

Ποιός είναι  ο σκοπός και με ποιό τρόπο εφαρμόζεται η Νευρο-Ρεφλεξολογία ;

 

Η Νευρο-Ρεφλεξολογία είναι μια θεραπευτική μέθοδος, η οποία έχει ως σκοπό να αντιμετωπίσει το πόνο και να αποκαταστήσει τη λειτουργικότητα  του Νευρικού συστήματος.
Εφαρμόζεται μέσω χειρισμών με τα δάχτυλα των χεριών, από εκπαιδευμένο θεραπευτή σε απολήξεις νεύρων επί των άκρων ποδών των θεραπευόμενων.

 

Οι πιέσεις αυτές λοιπόν εφαρμόζονται με την εσωτερική πλευρά του αντίχειρα του θεραπευτή πάνω σε μικρά σημεία στα οστά του ποδιού του θεραπευόμενου.
Δηλαδή, το οστό του αντίχειρα πιέζει το οστό του ποδιού.

 

Υπάρχει διαφορά μεταξύ της Κλασσικής Ρεφλεξολογίας και της Νευρο-Ρεφλεξολογίας ;

 

Στην πραγματικότητα η Κλασσική Ρεφλεξολογία είναι μια μορφή Νευρο-Ρεφλεξολογίας, αλλά παρατηρείται ότι τα ερεθίσματα κατά τη διάρκειά της δεν είναι ακριβή και χαρακτηρίζονται διάχυτα.

Επίσης, δεν επιτρέπεται η δράση σε ένα και μοναδικό νεύρο ή μια νευρική δομή, πράγμα το οποίο επιτυγχάνεται μέσω της Νευρο-Ρεφλεξολογίας.
Άρα η Νευρο-Ρεφλεξολογία μπορεί να αλλάξει ή και να ρυθμίσει αυτά τα νεύρα ή αυτές τις νευρικές δομές.

Παράλληλα μέσω της Νευρο-Ρεφλεξολογίας έχουμε άμεση επίδραση στο μεγαλύτερο σύστημα ελέγχου του σώματος, το Νευρικό Σύστημα, το οποίο δεν μπορεί να επιτύχει η Κλασσική Ρεφλεξολογία.

 

Γιατί η Νευρο-Ρεφλεξολογία θεωρείται ένα πανίσχυρο εργαλείο

στα χέρια ενός θεραπευτή ;

 

Το Νευρικό Σύστημα είναι αυτό που ελέγχει όλα τα άλλα συστήματα του σώματος. Συλλέγει πλήθος πληροφοριών από τους αισθητηριακούς νευρώνες, ελέγχοντας και ρυθμίζοντας τις απαντήσεις όλων των άλλων συστημάτων.

 

Αυτό είναι πιο προφανές στο Κινητικό Σύστημα όπου δεν υπάρχει μυς, ο οποίος να συσπάται ούτε και να ζήσει χωρίς κάποιο νευρικό ερέθισμα. Ακόμα και τα άλλα συστήματα, τα οποία είναι πιθανόν να έχουν τη δικιά τους ζωή, όπως το Πεπτικό Σύστημα, ελέγχονται από τα νεύρα τους.

Επομένως, η Νευρο-Ρεφλεξολογία βλέπουμε ότι αποτελεί ένα πανίσχυρο εργαλείο που επιτρέπει τη παρέμβαση σε όλο το σώμα.

 

Ποιές είναι οι θεραπευτικές ενδείξεις της Νευρο-Ρεφλεξολογίας ;

 

Η θεραπευτική αυτή προσέγγιση μπορεί να αποτελέσει βασικό θεραπευτικό εργαλείο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση συμπτωμάτων όπως είναι :

 • Ο Χρόνιος πόνος.
 • Ο Πονοκέφαλος.
 • Οι Ημικρανίες.
 • Ο κάθε μορφής πόνος (χρόνιος ή οξύς) στη μέση, τη πλάτη και τον αυχένα.
 • Άλλα χρόνια Mυοσκελετικά προβλήματα (π.χ. Σκολίωση, Κύφωση, Λόρδωση, Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου).
 • Η Ινομυαλγία.
 • Η Χρόνια κόπωση.
 • Οι Νευραλγίες.
 • Οι Ριζίτιδες.
 • Αισθητικές Διαταραχές (Μούδιασμα , Κάψιμο, Βελόνιασμα, Υπαισθησία).
 • Άλλες Παθήσεις και Διαταραχές του Νευρικού και Μυοσκελετικού Συστήματος.

 

Υπάρχουν Παρενέργειες κατά τη διάρκεια ή με το πέρας της εφαρμογής της συγκεκριμένης θεραπευτικής τεχνικής ;

 

Η Νευρο-Ρεφλεξολογία μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια από τις ασφαλέστερες θεραπευτικές προσεγγίσεις, ωστόσο θα πρέπει να εφαρμόζεται από κατάλληλα εκπαιδευμένο θεραπευτή.
Κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής προσέγγισης ο θεραπευτής ασκεί πιέσεις σε συγκεκριμένα Νευρο-Ρεφλεξολογικά σημεία στα πόδια του ασθενή.

 

Αν η ένταση του πόνου είναι αρκετά μεγάλη, αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη νευρική δομή είναι τραυματισμένη.
Συνιστάται ο ασθενής μέσω  κατάλληλων υποδείξεων του θεραπευτή να αναπνέει κανονικά και βαθειά για να οξυγονώνεται η περιφέρεια, έτσι ώστε να αυξάνεται η παραγωγή των Ενδορφινών (φυσικών αναλγητικών) του οργανισμού.
Συνήθως μετά από κάποια δευτερόλεπτα ο πόνος μειώνεται αισθητά ή ακόμα και εξαφανίζεται.
Αν ο πόνος δεν είναι υπαρκτός στα συγκεκριμένα σημεία, τότε ο θεραπευτής προχωράει σε άλλα επίπονα Νευρο-Ρεφλεξολογικά σημεία μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπευτική συνεδρία.
Αν ο πόνος συνεχίζει να είναι οξύς και αρκετά οδυνηρός για τον πάσχοντα και διαρκεί πάνω από 15 δευτερόλεπτα, τότε ο θεραπευτής υποχρεούται να εγκαταλείψει τα συγκεκριμένα Νευρο-Ρεφλεξολογικά σημεία και να προχωρήσει στα επόμενα, διαφορετικά θα αυξηθεί το επίπεδο του πόνου αντί να μειωθεί.

Συνεπώς, είναι εμφανές ότι είναι μια πολύ ασφαλής θεραπευτική μέθοδος χωρίς παρενέργειες, εφόσον το ίδιο το Νευρικό Σύστημα ανταποκρίνεται θετικά και αποκαθιστά μέσω του Φυσικού Αμυντικού Μηχανισμού τους όποιους τραυματισμούς αναγνωρίζει στο σώμα μας.

 

Μπορεί να συνδυαστεί  η Νευρο-Ρεφλεξολογία με άλλης μορφής θεραπειών ;

 

Έχοντας για παράδειγμα έναν ασθενή με χρόνιο πόνο στη μέση, η Νευρο-Ρεφλεξολογία μπορεί να συνδυαστεί και να λειτουργήσει αποτελεσματικά με:

Manual Therapy (Θεραπεία Δια Χειρισμών, που βοηθάει στη λειτουργική αποκατάσταση του μυοσκελετικού συστήματος).

Myofascial Trigger Points Therapy (Θεραπεία των Μυοπεριτονιακών Σημείων Πυροδότησης Πόνου, αντιμετωπίζοντας τους μυϊκούς σπασμούς του σώματος μας).

Myofascial Release Method (Τεχνική της Μυοπεριτονιακής Απελευθέρωσης, που επαναφέρει τη λειτουργικότητα της μυϊκής περιτονίας).

Kinetic Control Method (Μέθοδος Κινητικού Ελέγχου του σώματος, που βοηθάει στην ενεργοποίηση και ενδυνάμωση των σταθεροποιητών μυών του σώματος μας μέσω εξειδικευμένων ασκήσεων).

Kinesiotaping Method (Μέθοδος Εφαρμογής Εξειδικευμένης Ελαστικής Ταινίας, στους μύες και τις αρθρώσεις, που επιτρέπει τη κίνηση χωρίς περιορισμό και χωρίς να υπάρχει η ένδειξη του πόνου).

• Και φυσικά με τη Κρανιοϊερή Θεραπεία του Dr. John Upledger.

 

Πόσο συχνά μπορώ να κάνω Νευρο-Ρεφλεξολογία ;

 

Η χρονική συχνότητα της θεραπείας εξαρτάται από τη γενική πορεία του πάσχοντος, τη χρονιότητα του προβλήματος του, την ένταση των συμπτωμάτων του και την ηλικία του.
Παρ’ όλα αυτά όμως υπάρχει ένα βασικό θεραπευτικό πρωτόκολλο το οποίο αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.

Το θεραπευτικό πρωτόκολλο έχει ως εξής:

Τη 1η Εβδομάδα πραγματοποιούνται 3  Θεραπευτικές Συνεδρίες, τη 2η Εβδομάδα 3 Θεραπευτικές Συνεδρίες, τη 3η Εβδομάδα 2 Θεραπευτικές Συνεδρίες, τη 4η Εβδομάδα 1 Θεραπευτική Συνεδρία και τη 5η Εβδομάδα 1 Θεραπευτική Συνεδρία.

Με το πέρας 2 Εβδομάδων μετά τη τελευταία συνεδρία συστήνεται Eπανεκτίμηση-Eπαναξιολόγηση του θεραπευόμενου από τον φυσικοθεραπευτή.

 

Με Εκτίμηση,

Κανέλλος  Π. Κωνσταντίνος,

MT,CST,NR,MTP’s,DNT,KCM,KT,MRΤ.

Φυσικοθεραπευτής.

Σχετικά με εμάς

kanelloskon

 Ο Ιδιοκτήτης και Ιδρυτής της Ιστοσελίδας Physio Φροντίς είναι ο Κανέλλος Π. ΚωνσταντίνοςΦυσικοθεραπευτής, σύζυγος μιας υπέροχης γυναίκας και πατέρας μιας αξιολάτρευτης κορούλας.
Γεννημένος και αναθρεμμένος στην Αθήνα το Φεβρουάριο του 1978, αποφάσισε να ακολουθήσει το μονοπάτι της θεραπευτικής αποκατάστασης σε ηλικία 17 ετών...

Διαβάστε Περισσότερα

 

Τί είναι η Φυσικοθεραπεία;

 Η Φυσικοθεραπεία (Physical Therapy) είναι η Θεραπευτική Προσέγγιση που βασίζεται στα φυσικά μέσα (κίνησηφωςνερόηλεκτρικό ρεύμα κλπ.), καθώς επίσης και στη Λειτουργική Αποκατάσταση μέσω Θεραπευτικών Τεχνικών-Προσεγγίσεων...

 

Γιατί να Γίνετε Μέλος του Physio Φροντίς

Σαν μέλος της Ιστοσελίδας μας Physio Φροντίς έχετε τη δυνατότητα να διαβάζετε και επιπλέον να σχολιάζετε και να βαθμολογείτε τα άρθρα της αρεσκείας σας. Επίσης, κατά περιόδους, θα μπορείτε να συμμετέχετε σε διαγωνισμούς της Ιστοσελίδας μας Physio Φροντίς, που θα αναρτώνται στο Ημερολόγιο των Δραστηριοτήτων μας (Events Calendar).

Free Joomla! template by L.THEME