Greek Greek

 Κρανιοϊερή Θεραπεία (CST)

                

 

Η Κρανιοϊερή Θεραπεία είναι μια θεραπευτική μέθοδος, η οποία έχει ως σκοπό να αποκαταστήσει τη λειτουργικότητα του Νευρικού Συστήματος, ενισχύοντας τον φυσικό αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού.
Εφαρμόζεται μέσω ήπιων χειρισμών, της τάξης των 5 γραμμαρίων, από κατάλληλα εκπαιδευμένο θεραπευτή σε σημεία του σώματος όπως τα κρανιακά οστά, στα οστά του προσώπου, σε όλη τη σπονδυλική στήλη μέχρι το ιερό οστό και γενικότερα σε όλες τις περιοχές του σώματος που παρατηρείται περιορισμένη λειτουργικότητα.

Ο εμπνευστής της Κρανιοϊερής θεραπείας είναι ο Dr. John Upledger, Οστεοπαθητικός Ιατρός, ο οποίος ήταν κλινικός ερευνητής και καθηγητής στο Michigan State University.
Δημιούργησε το Upledger Institute και μέσω αυτού διδάσκεται η συγκεκριμένη μέθοδος σε θεραπευτές παγκοσμίως.

 

Θεραπευτικές Ενδείξεις

 

Η θεραπευτική αυτή προσέγγιση μπορεί να αποτελέσει βασικό θεραπευτικό εργαλείο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων όπως είναι ο Χρόνιος Πόνος, οι Αϋπνίες, η Απώλεια Όσφρησης, Γεύσης, οι Εμβοές, οι Ημικρανίες, ο Πονοκέφαλος, Προβλήματα της Κροταφογναθικής Άρθρωσης, ο Βρυγμός, το Σπαστικό ΡαιβόκρανοΟρμονικές Διαταραχές, ΚατάθλιψηStress και Συναισθηματικές Διαταραχές.

 

Υπάρχουν Παρενέργειες ;

 

Η Κρανιοϊερή Θεραπεία χαρακτηρίζεται ως μια από τις ασφαλέστερες θεραπευτικές προσεγγίσεις, γιατί απλά βοηθιέται το ίδιο το σώμα να αναστρέψει τη δυσλειτουργία, αποκαθιστώντας τη προηγούμενη αρμονία και ενισχύοντας τον φυσικό αμυντικό μηχανισμό.

Επομένως παρενέργειες δεν υπάρχουν.
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ο ίδιος ο θεραπευτής υποστηρίζει περιοχές του σώματος του ασθενή απελευθερώνοντας έτσι τη συσσωρευμένη ένταση-ενέργεια, που δημιουργείται από παλαιότερες ψυχικές-σωματικές τραυματικές εμπειρίες.
Η προσέγγιση αυτή ονομάζεται “Απελευθέρωση της Κυστικής Ενέργειας” ή αλλιώς “Απελευθέρωση των Ιστών” της συγκεκριμένης περιοχής.

 

Προσωπικά Βιώματα κατά τη διάρκεια και με το πέρας της Θεραπευτικής προσέγγισης

 

Ο κάθε οργανισμός εξ’ ατομικευμένα βιώνει τη θεραπευτική συνεδρία διαφορετικά.
Ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί έντονη χαλάρωση και να κοιμηθεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
Άλλες φορές μπορεί να ανακληθούν μνήμες και να απελευθερωθούν συναισθήματα ή ακόμα και να υπάρξει υπερβολική ομιλία.

Βέβαια κάποιοι παρατηρείται να παραμένουν σιωπηλοί και απλά να επικεντρώνονται στη θεραπευτική διαδικασία, ακόμα και κατά την αξιολόγηση, ενώ κάποιοι άλλοι βιώνουν αισθήσεις ή αισθήματα στο σώμα τους.

 

Περιορίζεται ο τρόπος ζωής για το διάστημα που εφαρμόζεται η θεραπεία;

 

Φυσικά και όχι, ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει τη ζωή του κανονικά χωρίς περιορισμούς.
Σκοπός μας και στόχος μας είναι να επαναφέρουμε τη φυσική λειτουργικότητα του οργανισμού απαλλαγμένη από συμπτώματα και όχι να δημιουργήσουμε περιορισμούς και νέα εμπόδια.

 

Μπορεί να συνδυαστεί η Κρανιοϊερή Θεραπεία με άλλης μορφής θεραπειών;

 

Βεβαίως και μπορεί να συνδυαστεί αφού ενισχύοντας τον φυσικό αμυντικό μηχανισμό διευκολύνουμε και την αποτελεσματικότητα των άλλων θεραπευτικών προσεγγίσεων.

Χαρακτηριστικά όσον αφορά τον χρόνιο πόνο μπορεί να συνδυαστεί με μεγάλη επιτυχία με τις ακόλουθες θεραπευτικές προσεγγίσεις:

  • Manual Therapy (Θεραπεία Δια Χειρισμών που βοηθάει στη λειτουργική αποκατάσταση του μυοσκελετικού συστήματος).
  • Kinetic Control Method (Μέθοδος Κινητικού Ελέγχου του σώματος).
  • Kinesiotaping Method (Μέθοδος Εφαρμογής Εξειδικευμένης Ελαστικής Ταινίας που επιτρέπει τη κίνηση).

 

Ποιά η συχνότητα της Θεραπείας;

 

Η συχνότητα της θεραπείας εξαρτάται από τη γενική πορεία του ασθενή, τη χρονιότητα και την ένταση των συμπτωμάτων του.
Παρ’ όλα αυτά όμως υπάρχει ένα συγκεκριμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο, το οποίο διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή.

Το πρωτόκολλο έχει ως εξής:

Την 1η Εβδομάδα πραγματοποιούνται 3 Συνεδρίες, την 2η Εβδομάδα 2 Συνεδρίες και τη 3η Εβδομάδα 1 Συνεδρία.
Μετά από 15 ημέρες γίνεται 1α Συνεδρία και μετά από 1 Μήνα άλλη 1α Συνεδρία για περίπου 6 Μήνες.

 

Που μπορώ να κάνω τη συγκεκριμένη Θεραπεία;

 

Αποκλειστικά σε Φυσικοθεραπευτή εκπαιδευμένο από το Upledger Institute που ίδρυσε ο εμπνευστής της Κρανιοϊερής Θεραπείας Dr. John Upledger.

 

Με Εκτίμηση,

Κανέλλος  Π. Κωνσταντίνος,

MT,CST,NR,MTP’s,DNT,KCM,KT,MRΤ.

Φυσικοθεραπευτής.

Σχετικά με εμάς

kanelloskon

 Ο Ιδιοκτήτης και Ιδρυτής της Ιστοσελίδας Physio Φροντίς είναι ο Κανέλλος Π. ΚωνσταντίνοςΦυσικοθεραπευτής, σύζυγος μιας υπέροχης γυναίκας και πατέρας μιας αξιολάτρευτης κορούλας.
Γεννημένος και αναθρεμμένος στην Αθήνα το Φεβρουάριο του 1978, αποφάσισε να ακολουθήσει το μονοπάτι της θεραπευτικής αποκατάστασης σε ηλικία 17 ετών...

Διαβάστε Περισσότερα

 

Τί είναι η Φυσικοθεραπεία;

 Η Φυσικοθεραπεία (Physical Therapy) είναι η Θεραπευτική Προσέγγιση που βασίζεται στα φυσικά μέσα (κίνησηφωςνερόηλεκτρικό ρεύμα κλπ.), καθώς επίσης και στη Λειτουργική Αποκατάσταση μέσω Θεραπευτικών Τεχνικών-Προσεγγίσεων...

 

Γιατί να Γίνετε Μέλος του Physio Φροντίς

Σαν μέλος της Ιστοσελίδας μας Physio Φροντίς έχετε τη δυνατότητα να διαβάζετε και επιπλέον να σχολιάζετε και να βαθμολογείτε τα άρθρα της αρεσκείας σας. Επίσης, κατά περιόδους, θα μπορείτε να συμμετέχετε σε διαγωνισμούς της Ιστοσελίδας μας Physio Φροντίς, που θα αναρτώνται στο Ημερολόγιο των Δραστηριοτήτων μας (Events Calendar).

Free Joomla! template by L.THEME