Greek Greek

 Ινομυαλγία (Fibromyalgia)

 

 

Ως Ινομυαλγία (ΙΝΜ) αναφέρεται μια μορφή ρευματισμού και πιο συγκεκριμένα εξωαρθρικού ρευματισμού καθώς αφορά πόνο στους μύες και όχι στις αρθρώσεις. Ο πάσχων από Ινομυαλγία υποφέρει από διάχυτο μυοσκελετικό πόνο καθώς οι μύες,τένοντες και ινώδεις ιστοί παρουσιάζουν άλγος, που συνυπάρχει με κόπωση και διαταραχές ύπνου.

 

Ο πόνος της Ινομυαλγίας μπορεί να εμφανισθεί ως άλγος, δυσκαμψία, πρήξιμο, μυρμήγκιασμα, αίσθημα ηλεκτρισμού, κάψιμο, αδυναμία κλπ.
Παρουσιάζεται επίσης τοπική ευαισθησία σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος.
Στον ασθενή με ΙΝΜ, ο βαθύς ύπνος (στάδιο IV της nonREM), διακόπτεται από άλφα κύματα (RΕΜ φάση: κύματα αφύπνισης) με αποτέλεσμα το σώμα να μη χαλαρώνει και ο ύπνος να μην ανανεώνει.

 

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να συνυπάρχουν:

 • Δυσανεξία στο κρύο ή στη ζέστη.
 • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
 • Διαταραχές των γνωσιακών λειτουργιών (μνήμη, λόγος, διανοητική διαύγεια).
 • Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης(ΣΧΚ).
 • Κεφαλαλγία (Πονοκέφαλος-Ημικρανία).
 • Επώδυνα σύνδρομα Μυοπεριτοναϊκού πόνου.

 

Διάγνωση

 

 Το 1990, το Αμερικανικό Κολέγιο Ρευματολογίας καθιέρωσε τα διαγνωστικά κριτήρια της λεγόμενης «αόρατης» μέχρι τότε πάθησης, ως εξής:

 • Ιστορικό διάχυτου άλγους, που διαρκεί τουλάχιστον 3 μήνες, και αφορά και στα τέσσερα τεταρτημόρια του σώματος και στον αξονικό σκελετό.
 • Ύπαρξη 11 - 18 ευαίσθητων σημείων (tender points), όπου οποιαδήποτε πίεση βάρους 4 κιλών προκαλεί πόνο.

Η Ινομυαλγία είναι μια πάθηση, η οποία δεν είναι ορατή και συνήθως δεν γίνεται αντιληπτή από το περιβάλλον του ασθενούς.
Το άτομο με Ινομυαλγία αντιμετωπίζεται με δυσπιστία και σκεπτικισμό και/ή θεωρείται ως τεμπέλης και υπερβολικός από το περιβάλλον του και ενίοτε από επαγγελματίες της υγείας, γεγονός το οποίο προσθέτει επιπλέον ψυχολογικό και σωματικό πόνο.
Ως εκ τούτου συνήθως ταλαιπωρείται αρκετά χρόνια προτού λάβει τη σωστή διάγνωση.

Η ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Iνομυαλγία είναι η 12η Μαΐου.

 

Αιτιολογία

 

Η ΙΝΜ περιγράφεται ως σύνδρομο καθώς δεν είναι γνωστή η αιτία εκδήλωσής της. Για την εμφάνιση της νόσου, μπορεί να ευθύνονται περιβαλλοντικοί, γενετικοί ή/και ψυχολογικοί παράγοντες.

 

Η ΙΝΜ ονομάζεται  Πρωτοπαθής όταν δεν συνοδεύεται από άλλες παθήσεις και  Δευτεροπαθής σε περιπτώσεις που προϋπάρχει άλλη πάθηση όπως: Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, ΟστεοαρθρίτιδαΣυστηματικός Ερυθηματώδης ΛύκοςΣύνδρομο Sjogren κ.α.

Έρευνες σε ασθενείς με ΙΝΜ έχουν δείξει:

 • Δυσλειτουργία Νευροδιαβιβαστών και μεταβολές στην Νευρο-Eνδοκρινική δραστηριότητα.
 • Ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση στο Eγκεφαλονωτιαίο Yγρό ασθενών, της ουσίας Ρ, που ευθύνεται με τη σειρά της για τη μεγιστοποίηση του πόνου και την υπεραισθησία του δέρματος και των μυών, όσον αφορά στα επώδυνα ερεθίσματα.

 

Αγωγή

 

Η Ινομυαλγία είναι ένα χρόνιο νόσημα με χρόνιο άλγος, διαταραχές ύπνου και κόπωση.
Έχει εξάρσεις και υφέσεις και ο κάθε ασθενής το βιώνει εντελώς διαφορετικά και σε διαφορετικό βαθμό.

Η αγωγή μπορεί να περιλαμβάνει:

 

 • Αντιεπιληπτικά (Αναλγητικά φάρμακα).
 • Τρικυκλικά σκευάσματα (Αντικαταθλιπτικά σε μικρή δόση).
 • Ασκήσεις ενδυνάμωσης (περπάτημα, αερόβια γυμναστική, κολύμπι).

Μέχρι σήμερα ο FDA (οργανισμός των ΗΠΑ, αντίστοιχος με τον ελληνικό ΕΟΦ) έχει εγκρίνει τρία φάρμακα για την Ινομυαλγία:

 • Lyrica.
 • Cymbalta.
 • Savella (Ιανουάριο 2009).

Το Lyrica ανήκει στην κατηγορία των αντιεπιληπτικών φαρμάκων. Το Cymbalta και το Savella ανήκουν στους αναστολείς της επαναπρόσληψης της Σεροτονίνης και της Νορ-Επινεφρίνης (SNRI).

 

Φυσικοθεραπευτική Αντιμετώπιση

 

Συμπληρωματικά σε όποια φαρμακευτική αγωγή, που σας έχει συστήσει ο θεράπων Ιατρός σας, η Κρανιοϊερή Θεραπεία του Dr. Upledger (Craniosacral Therapy) σε συνδυασμό με τη Μυοπεριτονιακή Απελευθέρωση (Myofascial Release Method), τη Θεραπεία των Σημείων Πυροδότησης Πόνου (Myofascial Trigger Points Therapy), τη Θεραπεία Δια Χειρισμών (Manual Therapy), ακολουθώντας ένα Πρόγραμμα ήπιας άσκησης (όπως κολύμβηση, βάδιση και ασκήσεις διατάσεων και ήπιας αντίστασης με λάστιχα ασκήσεων thera-band) και μια Σωστή διατροφή, έχουν δείξει πολύ καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της Ινομυαλγίας.

   

Με εκτίμηση,

Κανέλλος Π. Κωνσταντίνος,

MT,CST,NR,MTP's,DNT,MRT,KCM,KT.

Φυσικοθεραπευτής.

 

 

Βιβλιογραφία

Σχετικά με εμάς

kanelloskon

 Ο Ιδιοκτήτης και Ιδρυτής της Ιστοσελίδας Physio Φροντίς είναι ο Κανέλλος Π. ΚωνσταντίνοςΦυσικοθεραπευτής, σύζυγος μιας υπέροχης γυναίκας και πατέρας μιας αξιολάτρευτης κορούλας.
Γεννημένος και αναθρεμμένος στην Αθήνα το Φεβρουάριο του 1978, αποφάσισε να ακολουθήσει το μονοπάτι της θεραπευτικής αποκατάστασης σε ηλικία 17 ετών...

Διαβάστε Περισσότερα

 

Τί είναι η Φυσικοθεραπεία;

 Η Φυσικοθεραπεία (Physical Therapy) είναι η Θεραπευτική Προσέγγιση που βασίζεται στα φυσικά μέσα (κίνησηφωςνερόηλεκτρικό ρεύμα κλπ.), καθώς επίσης και στη Λειτουργική Αποκατάσταση μέσω Θεραπευτικών Τεχνικών-Προσεγγίσεων...

 

Γιατί να Γίνετε Μέλος του Physio Φροντίς

Σαν μέλος της Ιστοσελίδας μας Physio Φροντίς έχετε τη δυνατότητα να διαβάζετε και επιπλέον να σχολιάζετε και να βαθμολογείτε τα άρθρα της αρεσκείας σας. Επίσης, κατά περιόδους, θα μπορείτε να συμμετέχετε σε διαγωνισμούς της Ιστοσελίδας μας Physio Φροντίς, που θα αναρτώνται στο Ημερολόγιο των Δραστηριοτήτων μας (Events Calendar).

Free Joomla! template by L.THEME