Greek Greek

Οσφυαλγία ακόμα και στον πλανήτη Άρη

mars back pain

 

 Όλα δείχνουν ότι ο άνθρωπος κάποια στιγμή θα βρίσκεται στον Άρη, αλλά όπως φαίνεται θα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την πλάτη και την μέση του.

 Σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα αποδεικνύεται ότι όσο περισσότερο παραμένει κανείς στο διάστημα, τόσο κινδυνεύει από πόνους στη μέση και δισκοπάθεια.

 Πάνω από τους μισούς αστροναύτες παραπονιούνται για τέτοιους πόνους στη μέση και στη σπονδυλική στήλη τους, οι οποίοι μερικές φορές διαρκούν καθ' όλη τη διάρκεια της αποστολής τους.

Ο επικεφαλής αναπληρωτής καθηγητής ορθοπεδικής χειρουργικής Dr.Douglas Chang της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Σαν Ντιέγκο παρουσίασε την αντίστοιχη μελέτη στην επιθεώρηση «Spine» και ανέφερε ότι πιθανό μελλοντικό ταξίδι αστροναυτών στον Άρη ή πιθανή παραμονή τους σε μια βάση στη Σελήνη θα αποτελέσει πρόκληση για το σώμα τους.

 Αυτό δικαιολογείται από την υψομετρική αύξηση του σώματος των αστροναυτών, που έχει ως επακόλουθο την εξασθένηση (ατροφία) των μυών που στηρίζουν την σπονδυλική τους στήλη και κατά συνέπεια την ύπαρξη πόνου στη μέση και τη πλάτη τους.

 Ακόμα και μετά την επιστροφή τους στη Γη, με το πέρας αρκετών εβδομάδων, οι μύες δεν επιστρέφουν πλήρως στη φυσιολογική τους κατάσταση.

 Επιπροσθέτως, ο κίνδυνος ύπαρξης Κήλης Μεσοσπονδυλίου Δίσκου (ΚΜΔ) είναι τετραπλάσιος από τη στιγμή που έχουν γυρίσει στη Γη, αφού συνδέεται με την αύξηση του ύψους των αστροναυτών κατά 5 cm.

 Σε αυτό συντελεί η έλλειψη βαρύτητας που “ελαφρώνει” τη σπονδυλική τους στήλη.

 Οι ερευνητές μελέτησαν έξι αστροναύτες της NASA πριν και μετά την αποστολή τους, η οποία διήρκεσε 4 έως 6 μήνες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σε περιβάλλον μικροβαρύτητας.

 Διαπιστώθηκε ότι οι αστροναύτες μετά την επιστροφή τους εμφανίζουν σημαντική ατροφία των παρασπονδυλικών μυών, της τάξης σχεδόν του 20%.

 Έως δύο μήνες μετά το ταξίδι στο διάστημα, αποκαταστάθηκαν μόνο τα 2/3 της μυϊκής απώλειας.

 Προληπτικά, οι επιστήμονες συνέστησαν στους αστροναύτες, όσο βρίσκονται στο διάστημα, εξειδικευμένες ασκήσεις ειδικά για τη μέση (ασκήσεις κινητικού ελέγχουcore stability exercises κ.α.).

 Αυτό που μένει όμως είναι να αποδειχθεί με μια νέα μελέτη κατά πόσο αυτές οι συμβουλές όντως θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 Αν όχι, τότε οι μελλοντικοί «κατακτητές» του διαστήματος, αντί να εξερευνούν τον Άρη και άλλους πλανήτες, θα τη βγάζουν ξαπλωμένοι με πόνους στη μέση ή θα έχουν τον προσωπικό τους Φυσικοθεραπευτή.

 

Με εκτίμηση,

Κανέλλος Π. Κωνσταντίνος

MT,CST,NR,MTP's,DNT,MRT,KCM,KT.

Φυσικοθεραπευτής.

 

Πηγές Άρθρου

In.gr,

Newsroom ΔΟΛ,

πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σχετικά με εμάς

kanelloskon

 Ο Ιδιοκτήτης και Ιδρυτής της Ιστοσελίδας Physio Φροντίς είναι ο Κανέλλος Π. ΚωνσταντίνοςΦυσικοθεραπευτής, σύζυγος μιας υπέροχης γυναίκας και πατέρας μιας αξιολάτρευτης κορούλας.
Γεννημένος και αναθρεμμένος στην Αθήνα το Φεβρουάριο του 1978, αποφάσισε να ακολουθήσει το μονοπάτι της θεραπευτικής αποκατάστασης σε ηλικία 17 ετών...

Διαβάστε Περισσότερα

 

Τί είναι η Φυσικοθεραπεία;

 Η Φυσικοθεραπεία (Physical Therapy) είναι η Θεραπευτική Προσέγγιση που βασίζεται στα φυσικά μέσα (κίνησηφωςνερόηλεκτρικό ρεύμα κλπ.), καθώς επίσης και στη Λειτουργική Αποκατάσταση μέσω Θεραπευτικών Τεχνικών-Προσεγγίσεων...

 

Γιατί να Γίνετε Μέλος του Physio Φροντίς

Σαν μέλος της Ιστοσελίδας μας Physio Φροντίς έχετε τη δυνατότητα να διαβάζετε και επιπλέον να σχολιάζετε και να βαθμολογείτε τα άρθρα της αρεσκείας σας. Επίσης, κατά περιόδους, θα μπορείτε να συμμετέχετε σε διαγωνισμούς της Ιστοσελίδας μας Physio Φροντίς, που θα αναρτώνται στο Ημερολόγιο των Δραστηριοτήτων μας (Events Calendar).

Free Joomla! template by L.THEME