Greek Greek

Ιπποκράτης «Ο Πατέρας της Σύγχρονης Ιατρικής»

 

Γεννήθηκε τον 5ο π.Χ. αιώνα στην Κω, όπου και σπούδασε Ιατρική, στο φημισμένο Ασκληπιείο. Μαθήτευσε κοντά σε Σοφιστές, Φιλοσόφους, αλλά και κοντά στον Ηρόδικο, που θεωρείται ο θεμελιωτής της Ιατρικής Γυμναστικής.
Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, ξεκίνησε να ταξιδεύει σε διάφορα μέρη, προκειμένου να επιμορφωθεί. Θεωρούσε ξεπερασμένο τον τρόπο που ασκούνταν η Ιατρική μέχρι τότε και πίστευε πως ταξιδεύοντας, θα μπορούσε να εφοδιαστεί με την απαραίτητη γνώση, αλλά και εμπειρία για να εξασκήσει την Ιατρική.

 

 

Επιστρέφοντας στην Κω από ένα ταξίδι του στην Αίγυπτο, ξεκίνησε τον «πόλεμο» εναντίον της σχολής της Κνίδου, που είχε επικεφαλής τον γιατρό Ευρυφόντα.
Η σχολή αυτή ήταν, μέχρι τότε, ότι ανώτερο υπήρχε και η γνώμη του Ευρυφόντα ήταν σεβαστή σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τη σχολή της Κνίδου, η Ιατρική ασκούνταν μέσα σε ναούς και Ιερούς χώρους, ενώ τον ρόλο των γιατρών αναλάμβαναν  Ιερείς, που κρατούσαν μυστικές τις μεθόδους τους.

 

Η Πρόληψη είναι το παν

 

Ο Ιπποκράτης ήταν Καινοτόμος και Πρωτοπόρος σε όλους τους τομείς.

Πάνω από όλα ήταν Επιστήμονας, που παρατηρούσε το αντικείμενο του, έκανε έρευνα και κατέγραφε τα συμπεράσματά του μεθοδικά.
Πίστευε ότι το παν είναι η Πρόληψη και όχι η Διάγνωση.

Σε αυτή τη θέση, μάλλον, συνέτεινε το γεγονός, ότι εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν Ανεπτυγμένες Θεραπευτικές και Φαρμακευτικές Μέθοδοι, άρα το ζήτημα ήταν να προλάβει την εκδήλωση κάποιας ασθένειας.

Για την Αρρώστια υποστήριζε, ότι υπάρχουν στάδια «Γέννηση, Εξέλιξη, Θάνατος». Εντόπιζε την Ασθένεια σαν πρόβλημα ολόκληρου του οργανισμού και όχι σε ένα συγκεκριμένο σημείο.

Γι’ αυτό και η Εξέταση, κατά τον Ιπποκράτη, έπρεπε να είναι Εξονυχιστική.
Τόσο ο ίδιος, όσο και οι μαθητές του, εξέταζαν κάθε σημείο ενός ασθενή. Τα μαλλιά, τα μάτια, τα νύχια, την αναπνοή, τον ύπνο, τη φαγούρα, ακόμα και τα δάκρυα, ήταν αντικείμενα μελέτης για τους «Ιπποκρατικούς» γιατρούς.

 

Ιδιαίτερη έμφαση έδινε ο Ιπποκράτης στα υγρά του σώματος, το αίμα, το φλέγμα, την κίτρινη και τη μαύρη χολή.
Θεωρούσε, πως η καλή υγεία ήταν αποτέλεσμα της σωστής αναλογίας των υγρών αυτών. Γι’ αυτό, στις εξετάσεις του δοκίμαζε ακόμα και τα πτύελα και τα ούρα των ασθενών.

 

Ο Πρώτος που έλαβε υπ’ όψιν το Περιβάλλον, τις Εργασιακές Συνθήκες και τον Καιρό

 

Ξεχωριστή θέση στην Ιατρική του Ιπποκράτη κατείχε η Φύση.
Κατά τον πατέρα της σύγχρονης Ιατρικής, στον άνθρωπο ενυπάρχει μια ζωική δύναμη, που καθορίζει την ισορροπία του οργανισμού και δεν είναι άλλη από τη Φύση.
Γι’ αυτό, ερευνούσε το Φυσικό περιβάλλον του ασθενή (τον τόπο διαμονής, το κλίμα στο οποίο ζούσε, αλλά και τις καιρικές μεταβολές του τόπου του).

Η Σωστή Διατροφή και η Δίαιτα ήταν επίσης βασικές προϋποθέσεις για την καλή υγεία του ανθρώπου.

Λόγω της μαθητείας του κοντά στον Ηρόδικο, ο Ιπποκράτης έδινε μεγάλη σημασία στη Φυσικοθεραπεία και στις Βασικές της Μεθόδους, που είναι η Θεραπεία δια χειρισμών (έλξη και άλλες τεχνικές μόχλευσης) και η Μάλαξη.

 

Κι όλα αυτά, πριν 2500 χρόνια, όταν οι περισσότεροι άνθρωποι για να γίνουν καλά προσεύχονταν στον Δία!

 

Το ήθος των «Ιπποκρατικών»

 

Για τον Ιπποκράτη δεν αρκούσε μόνο η Επιστημονική Γνώση των μαθητών του.
Ένας Ιατρός έπρεπε να είναι φροντισμένος και καθαρός, για να μπορεί να φροντίσει τους άλλους. Γι’ αυτό συμβούλευε τους μαθητές του να προσέχουν το σώμα, αλλά και την εμφάνισή τους. Να φοράνε καθαρά και απλά ρούχα και να είναι εγκρατείς.

Ο χαρακτήρας του Ιατρού ήταν επίσης πολύ σημαντικός για τον Ιπποκράτη. Οι μαθητές του όφειλαν να είναι σοβαροί και σεμνοί, αλλά και να αστειεύονται με μέτρο. Να  είναι αφιλοκερδείς, δίκαιοι και να αναγνωρίζουν τα λάθη τους.
Να σέβονται τις γυναίκες, να μην πραγματοποιούν εκτρώσεις και να μην σχετίζονται με γυναίκες ασθενείς.
Τέλος, να είναι ταπεινοί, καθόλου πονηροί και να μην αποκαλύπτουν ποτέ τα μυστικά των ασθενών τους.

Η παγκόσμια αναγνώριση της προσφοράς του Ιπποκράτη στην Ιατρική, δικαιολογεί απόλυτα και τον τίτλο του « Πατέρας της Σύγχρονης Ιατρικής ».
Πηγή: mixanitouxronou.gr

 Με Εκτίμηση,

Κανέλλος Π. Κωνσταντίνος

MT,CST,NR,KCM,MTP's,DNT,MRT,KT.

Φυσικοθεραπευτής.

Σχετικά με εμάς

kanelloskon

 Ο Ιδιοκτήτης και Ιδρυτής της Ιστοσελίδας Physio Φροντίς είναι ο Κανέλλος Π. ΚωνσταντίνοςΦυσικοθεραπευτής, σύζυγος μιας υπέροχης γυναίκας και πατέρας μιας αξιολάτρευτης κορούλας.
Γεννημένος και αναθρεμμένος στην Αθήνα το Φεβρουάριο του 1978, αποφάσισε να ακολουθήσει το μονοπάτι της θεραπευτικής αποκατάστασης σε ηλικία 17 ετών...

Διαβάστε Περισσότερα

 

Τί είναι η Φυσικοθεραπεία;

 Η Φυσικοθεραπεία (Physical Therapy) είναι η Θεραπευτική Προσέγγιση που βασίζεται στα φυσικά μέσα (κίνησηφωςνερόηλεκτρικό ρεύμα κλπ.), καθώς επίσης και στη Λειτουργική Αποκατάσταση μέσω Θεραπευτικών Τεχνικών-Προσεγγίσεων...

 

Γιατί να Γίνετε Μέλος του Physio Φροντίς

Σαν μέλος της Ιστοσελίδας μας Physio Φροντίς έχετε τη δυνατότητα να διαβάζετε και επιπλέον να σχολιάζετε και να βαθμολογείτε τα άρθρα της αρεσκείας σας. Επίσης, κατά περιόδους, θα μπορείτε να συμμετέχετε σε διαγωνισμούς της Ιστοσελίδας μας Physio Φροντίς, που θα αναρτώνται στο Ημερολόγιο των Δραστηριοτήτων μας (Events Calendar).

Free Joomla! template by L.THEME