tinitus

Εμβοές

Οι Eμβοές (βουητό) των αυτιών είναι ένα υποκειμενικό σύμπτωμα ήχων στα αυτιά, χωρίς να υπάρχει εξωτερικό ερέθισμα ήχου.Οι ασθενείς περιγράφουν τις εμβοές ως κουδούνισμα ή σφύριγμα ή θρόισμα στα αυτιά τους. Όπως ο πυρετός ή ο πονοκέφαλος συνοδεύει πολλές διαφορετικές ασθένειες, έτσι και οι εμβοές είναι ένα συχνό σύμπτωμα πολλών προβλημάτων, είτε σωματικών είτε ψυχολογικών.Τα αίτια που προκαλούν τις εμβοές μπορεί να είναι περιβαλλοντικά, διαιτητικά, αλλά και αποτέλεσμα κατάχρησης φαρμάκων. Μπορεί ακόμη να οφείλονται σε παθήσεις των αυτιών ή να είναι αποτέλεσμα Αναιμίας ή Υπέρτασης.

Η Ωτορινολαρυγγολογική διερεύνηση είναι απαραίτητη για να αποκλειστούν ή να αντιμετωπιστούν οργανικές παθήσεις των αυτιών, που μπορεί να προκαλούν εμβοές.

Οι Aπαραίτητες Eξετάσεις σε ασθενή με Εμβοές, είναι οι εξής:

1) Πλήρης ΩΡΛ κλινική εξέταση: περιλαμβάνει Ωτοσκόπηση, πρόσθια Ρινοσκόπηση, έλεγχο φάρυγγα, λάρυγγα και ψηλάφηση τραχήλου για αναζήτηση πιθανών αίτιων των εμβοών.

2) Ακοόγραμμα, με το οποίο ελέγχουμε την ακοή και προσδιορίζουμε την ένταση και τη συχνότητα των Εμβοών.Είναι απαραίτητο να γίνει σε περίπτωση που εφαρμοστεί θεραπευτικά η Ηχοκάλυψη, γιατί μ’ αυτό τον τρόπο προσδιορίζουμε πόση ηχητική ενέργεια απαιτείται, προκειμένου να καλυφθούν οι Εμβοές.

3) Τυμπανομετρία: προσδιορισμός ηχητικών αντανακλαστικών.Μ´ αυτές τις εξετάσεις προσδιορίζουμε την κατάσταση του μέσου ωτός (του τμήματος του αυτιού, που βρίσκεται πίσω από το τύμπανο και πριν από τον κοχλία) και σε περίπτωση που βρούμε κάποια παθολογία, μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.

4) Ωτοακουστικές εκπομπές.Με την εξέταση αυτή βλέπουμε τη λειτουργία των έξω τριχωτών κυττάρων του κοχλία του αυτιού.

5) Ακουστικά προκλητά δυναμικά εγκεφαλικού στελέχους.Δίνοντας κάποιους συγκεκριμένους ήχους και μελετώντας τα ηλεκτρικά (ακουστικά) δυναμικά που παράγονται, μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες για το Aκουστικό και το Aιθουσαίο νεύρο καθώς και για το Eγκεφαλικό στέλεχος.

6) Εργαστηριακά: Γενική αίματος, Γενική Ούρων, URE, GLU, ΤΚΕ, CRP, SGOT, SGPT, Χοληστερόλη.

7) Αξονική Τομογραφία Εγκεφάλου και έσω ωτός (CAT):Γίνεται μόνο εάν οι εμβοές επιμένουν πάνω από 1 μήνα.

8) Υπερηχογραφική αρτηριογραφία καρωτίδων (Triplex)

9) Ψηφιακή Aγγειογραφία ΕγκεφάλουΓίνεται μόνο σε σπάνιες ειδικές περιπτώσεις.

10) Πλήρης έλεγχος της λειτουργείας του Θυροειδούς αδένα:Θυρορμόνες (Τ3-Τ4) στο αίμα και Υπερηχογράφημα Θυρεοειδούς.

 

Τα Αίτια Που Μπορούν Να Προκαλέσουν Εμβοές

Οι Εμβοές μόνες τους ή μαζί με Βαρηκοΐα μπορεί να αποτελέσουν μόνιμες καταστάσεις.

Ένα σημαντικό αίτιο αποτελεί η Επανειλημμένη Έκθεση σε δυνατούς ήχους. Ήχοι έντασης πάνω από 80-90 dB για 6 τουλάχιστον ώρες την ημέρα θεωρούνται επιβλαβείς για την ακουστική λειτουργία και μπορεί να προκαλέσουν Εμβοές και Βαρηκοΐα. Έτσι συστήνεται η εφαρμογή ωτοασπίδων και ειδικών καψών σε εργαζόμενους σε χώρους με υψηλό θόρυβο.Η Ωτοτοξικότητα είναι ένα άλλο αίτιο των Εμβοών.Φάρμακα που ενέχουν αυτό τον κίνδυνο, θα πρέπει να αποφεύγονται και σε περιπτώσεις που είναι απαραίτητα, θα πρέπει ο ασθενής να παρακολουθείται στενά.Εάν υπάρχει κερί ή ξένο σώμα που προκαλεί εμβοές, πρέπει να αφαιρεθεί.Άγχος, αλκοόλ ή καφεΐνη κ.λπ., μπορεί να αυξήσουν τις εμβοές.Σε κάθε περίπτωση, η διερεύνηση των ακριβών αιτίων είναι απαραίτητη για την επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής μεθόδου.

 

Φυσικοθεραπευτική Αντιμετώπιση Των Εμβοών

Θα ήταν πρέπον αν κάποιος παρουσιάζει Εμβοές, να προσδιορίσει αν η αιτία που τις προκαλεί είναι παθολογικής φύσεως.Εάν έχει διευκρινιστεί ότι δεν υπάρχει κάποια παθολογική αιτία, τότε μπορεί κανείς να τις αντιμετωπίσει εναλλακτικά (φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση).

Μια αποτελεσματική Φυσικοθεραπευτική μέθοδος αντιμετώπισης των Εμβοών είναι η Κρανιοϊερή Θεραπεία του Dr.Upledger.Η Κρανιοϊερή Θεραπεία έχει ως σκοπό να αποκαταστήσει τη λειτουργικότητα του Νευρικού Συστήματος ενισχύοντας τον Φυσικό Αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού.Η εφαρμογή της γίνεται από εξειδικευμένο θεραπευτή δια μέσω χειρισμών της τάξης των 5 γραμμαρίων σε όλες τις περιοχές του σώματος που παρατηρείται περιορισμένη λειτουργικότητα.Κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής αυτής διαδικασίας, ο θεραπευόμενος μπορεί να αισθανθεί χαλάρωση και να κοιμηθεί, άλλοτε να παίρνει ακούσια βαθιές εισπνοές και να βιώνει αισθήσεις και αισθήματα στο σώμα του, ακόμα και να επαναφέρει μνήμες και συναισθήματα.

 

Ποιά μπορεί να είναι η συχνότητα της Φυσικοθεραπευτικής Αποκατάστασης ;

Η συχνότητα εξαρτάται πάντα από τη γενική πορεία του θεραπευόμενου, τη χρονιότητα και την ένταση των συμπτωμάτων του.Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει ένα βασικό θεραπευτικό πρωτόκολλο, το οποίο διαμορφώνεται πάντα με βάση τις ανάγκες του θεραπευόμενου.Αυτό είναι : Τη 1η Εβδομάδα – 3 Συνεδρίες, τη 2η Εβδομάδα – 2 Συνεδρίες και τη 3η Εβδομάδα – 1α Συνεδρία. Μετά από 15 ημέρες – 1α Συνεδρία και μετά από 1 Μήνα άλλη 1α Συνεδρία για περίπου 6 μήνες.

 

Πού μπορεί να κάνει κανείς τη συγκεκριμένη θεραπεία ;

Αποκλειστικά σε θεραπευτή εκπαιδευμένο από το Upledger Institute,που ίδρυσε ο εμπνευστής της Κρανιοϊερής ΘεραπείαςDr. John Upledger”.

Author Info

Κανέλλος Κωνσταντίνος

No Comments

Comments are closed.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση