ψηλοτάκουνα υποδήματα

10 Ορθοπεδικά προβλήματα που προκαλούν τα ψηλά τακούνια.

Οι ψηλοτάκουνες γόβες και γενικά τα ψηλοτάκουνα παπούτσια, που φοράνε οι γυναίκες στην καθημερινότητά τους, μπορεί να προσδίδουν ομορφιά και φινέτσα, αλλά δημιουργούν και ορισμένα ορθοπεδικά προβλήματα, που περιγράφονται ακολούθως.

  1. Νεύρωμα Μόρτον.νεύρωμα μόρτονΗ συχνή χρήση ψηλοτάκουνων και στενών παπουτσιών μπορεί να δημιουργήσει μια πάχυνση του ιστού γύρω από το νεύρο μεταξύ του 3ου και 4ου δακτύλου, η οποία μπορεί να οδηγήσει στον πόνο και στο μούδιασμα των δακτύλων του ποδιού.
  2. Προβλήματα στα γόνατα.οστεοαρθρίτιδαΗ μεταβαλλόμενη στάση του βαδίσματος, λόγω της χρήσης ψηλοτάκουνων παπουτσιών, δημιουργεί μια υπερβολική κατανομή των φορτίων στην έσω πλευρά του γόνατος – μια κοινή εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας στις γυναίκες.Μια μελέτη απέδειξε ότι η πίεση των δυνάμεων που δέχεται η άρθρωση του γόνατος αυξήθηκε περίπου 26%, όταν μια γυναίκα φοράει τακούνια.
  3. Συρρίκνωση στις γάμπες.συρρίκνωση των γαμπώνΟι μύες στις γάμπες συστέλλονται και προσαρμόζονται στα ψηλά τακούνια, με αποτέλεσμα να προκαλείται βράχυνση και σφίξιμο.
  4. Κάλλοι.Βλαισός μέγα δαχτύλουΤα στενά παπούτσια (γόβες) μπορεί να προκαλέσουν τη δημιουργία μιας επίπονης οστικής ανάπτυξης (κάλλος) στην άρθρωση πάνω στη βάση του μεγάλου δακτύλου, η οποία και ωθεί το μεγάλο δάκτυλο με κλίση προς τα υπόλοιπα δάκτυλα του ποδιού.
  5. Παραμόρφωση του Haglund (Pump bumb).Haglund's deformityΤο οπίσθιο άκαμπτο λουρί των ψηλοτάκουνων παπουτσιών μπορεί να ερεθίσει την πτέρνα, δημιουργώντας μια οστική ανάπτυξη γνωστή ως παραμόρφωση του Haglund.
  6. Τενοντίτιδα του Αχιλλείου.Τενοντίτιδα του ΑχιλλείουΌταν το μπροστινό μέρος του ποδιού σε σχέση με το ύψος της πτέρνας είναι πιο κάτω, τότε ο Αχίλλειος τένοντας σφίγγει-συρρικνώνεται.Όσο πιο ψηλά βρίσκεται η πτέρνα, τόσο πιο συρρικνωμένος θα είναι ο τένοντας, προκαλώντας πόνο στην πτέρνα και φλεγμονή στον τένοντα.
  7. Τραυματισμοί στους αστραγάλους.Διάστρεμμα ΑστραγάλουΤα ψηλοτάκουνα υποδήματα προκαλούν ανισορροπία με αποτέλεσμα να ενδέχεται μεγάλο ρίσκο πτώσεων και να οδηγήσουν σε διάστρεμμα ή κάταγμα του αστραγάλου.
  8. Μεταταρσαλγία (πόνος στα μετατάρσια).metatarsalgiaΗ χρήση των ψηλοτάκουνων παπουτσιών προκαλούν ανακατανομή-διαφοροποίηση του κέντρου βάρους του σώματος μας.Η παρατεταμένη χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε αρθρικό πόνο στην μπροστινή βάση του ποδιού (μετατάρσια).
  9. Δάκτυλα σε σχήμα σφυριού.δάχτυλα σε σχήμα σφυριούΜια στενή γόβα (ψηλοτάκουνη) ωθεί τα μικρότερα δάκτυλα σε καμπτική θέση στις μεσαίες αρθρώσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι μύες του 2ου, 3ου και 4ου δακτύλου να αδυνατούν να ισιώσουν, ακόμα κι αν χρησιμοποιηθεί φυσιολογικό παπούτσι.
  10. Διαφοροποιημένη στάση του σώματος.change in posture due to use of high heelsΤα ψηλοτάκουνα παπούτσια μεταβάλλουν το κέντρο βάρους του σώματος προς τα εμπρός, με αποτέλεσμα να βγάζουν τα ισχία και την σπονδυλική στήλη εκτός ευθυγράμμισης και κατά συνέπεια να προκαλούν τη δυσλειτουργία αυτών των αρθρώσεων.Η χρήση των ψηλοτάκουνων παπουτσιών μπορεί να κάνει τα πόδια να φαίνονται πιο μακριά, αλλά όσο το ύψος της πτέρνας αυξάνεται, τόσο θα αυξάνεται και η πίεση στην μπροστινή επιφάνεια του ποδιού (πέλματος).

Συνεπώς, βάσει των ανωτέρω προβλημάτων, που προκαλεί η συχνή χρήση των ψηλοτάκουνων παπουτσιών, θα μπορούσε κανείς να συστήσει την μη συχνή και πολύωρη χρήση τους από τον γυναικείο πληθυσμό και όχι την πλήρη απαγόρευσή τους.Εξαιτίας της καθημερινότητας και της πολύωρης εργασίας θα ήταν φρόνιμο να γίνεται η χρήση σωστού υποδήματος, το οποίο θα παρέχει καλή στήριξη στον άκρο πόδα και κατά τις κοινωνικές εκδηλώσεις να μπορεί κανείς να φορέσει και το ψηλοτάκουνο παπούτσι, προς χάρη της ομορφιάς και της φινέτσας.

Author Info

Κανέλλος Κωνσταντίνος

No Comments

Comments are closed.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση